ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΥ ΞΥΛΕΙΑΣ – ΣΙΔ. ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Κάποτε στην Μόρνα ή «Σκοτεινά» λειτουργούσε το Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου. Το 1956, είχε μάλιστα βραβευτεί από το υπουργείο εμπορίας με χρυσό μετάλλιο για την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας της ξυλείας της περιοχής ήταν ότι επελέγη η Μόρνα για να κατασκευαστεί η θαλαμηγός του βασιλιά Όθωνα με την ίδρυση του ελληνικού Κράτους, το 1830. Λόγω της σημαντικής παραγωγής που είχε η συγκεκριμένη επιχείρηση, δημιουργήθηκε τα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1940-1941) και ένα εργοστάσιο εμποτισμού παρακείμενο στον σιδ. Σταθμό της Κατερίνης.
Στο φουγάρο που δεσπόζει και σήμερα στον σιδ. Σταθμό της πόλης, γινόταν παραγωγή πίσσας με την οποία αλείφονταν οι στρωτήρες που χρησιμοποιούσαν οι ελληνικοί Σιδηρόδρομοι. Εκείνη την εποχή, μέσα στο εργοστάσιο ξύλου δούλευαν περί τα 100 άτομα και κάποιες εκατοντάδες ακόμα έξω στο δάσος. Από το 1967, το χωριό της Μόρνας σταμάτησε κάθε δραστηριότητα και, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της σιδηροδρομικής τεχνολογίας, το εργοστάσιο ετέθη σε αχρησία.
Σήμερα, το κυρίως κτήριο, αποθήκες και λοιπά στέγαστρα, καθώς επίσης και σημαντικό τεχνολογικό απόθεμα (μηχανές κίνησης, βαγόνια, εργαλεία κλπ) αντιμετωπίζουν την φθορά του χρόνου.
Κρίνεται ότι η αναγέννηση και αξιοποίηση του χώρου μέσα από ανάπλαση και επανάχρηση με έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία του 20ου αι., πέρα από το γεγονός ότι θα διέσωζε το ιστορικό αυτό απόθεμα, θα λειτουργούσε αναπτυξιακά για το σύνολο της πόλης της Κατερίνης και της ευρύτερης περιοχής.
Το αντικείμενο αυτής της Εργασίας που έγινε κατά το Δ’ Εξάμηνο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Αστικής Ανάπλασης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ακριβώς η αναγέννηση και επανάχρηση του χώρου του παλαιού εργοστασίου και των κτηρίων του, καθώς και η σύνδεσή του με την γύρω περιοχή της Πολεοδομικής Ενότητας του Σταθμού Κατερίνης